Warning: Undefined array key "action" in /home2/realitat/public_html/comunadeleni.com/wp-content/themes/academicanski/functions.php on line 2
Cultura locala – Primăria Comunei Deleni – județul Iași

Acasă » Viata spirituala a satului » Cultura locala

Cultura locala

Sarbatori si evenimente locale

Comuna Deleni, una din vechile asezari moldovenesti,este situate in zona de contact dintre Podisul Sucevei si Campia Moldovei. Denumirea satului Deleni,vine de la topografia accidentata a locului. Traditia orala din comuna dezvaluie faptul ca locuitorii ei si-au mutat vetrele in deal ,din cauza navalirilor tatare. Din vechile documente ale Moldovei, un act din 7 iulie 1430,prin care voievodul Alexandru cel Bun intareste imparteala satelor boierului Ioan Jumatate intre cei trei fii ai sai: Giurgiu,Stefu si Mandru, atesta existenta satului Deleni „cel din sus de Hirlau”.

Treptat de-a lungul secolelor, asezarile omenesti din zona se dezvolta, ajungand in 1860 la infiintatea comunei Deleni, avand in componenta mai multe sate: Maxut, Deleni, Slobozia, Feredeni, Poiana si Leahu-Nacu.

Biserica „Sf V.Mihail si Gavriil” din satul Maxut

Biserica din sat este ctitoria lui Grigore si Pulheria Ghica si are hramul „Sf V.Mihail si Gavriil”. Preot este Iacob Nicolae.

In fiecare an, la data de 08 noiembrie este hramul bisericii la care iau parte toti locuitorii satului si din jurul lui precum si invitati din afara sau fii ai satului care au plecat si se intorc la sarbatoare. De curand s-a infiintat o parohie nou si a carei pastorire o face pr.Tenchiu Emanuel. Pe locul unde se va construe noua biserica s-a construit o capela unde se slujeste si are hramul „Sf.Mina”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Deleni

Din timpul Boierilor Cantacuzini s-a ridicat biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, sarbatorita anual la data de 15 august. Preot este Pr.Ababei Vasile. Nou infiintata, parohia Deleni II are preot pe Pr. Purcel Ionut care trudeste la ridicarea noii biserici care are hramul „Sf.Andrei”sarbatorit la data de 30 noiembrie.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Feredeni

Satul Feredeni se gaseste in partea de nord a comunei de-a lungul paraului Ferbatoarea. Tot aici, in perimetrul curtilor sale, s-a zidit si biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” sarbatorit la data de 15 august. Preot este Pr.Fotea Danut.

Biserica cu hramul „Sf .M .M Gheorghie” din satul Slobozia

Slobozia se gaseste intre satul Deleni si satul Feredeni si a fost sat component al mosiei Ghiculestilor. Prin grija acestor boieri s-a construit biserica cu hramul „Sf .M .M Gheorghie”, sarbatorit anual la data de 23 aprilie.

Satul mai mic si aflat la o distanta mai mare de centrul de comuna este Leahu-Nacu ,un sat cu gospodarii putine ,cu oameni inimosi si care prin stradanie si vointa si-au construit o biserica care de curand a fost sfintita si care are hramul „Sf.Ilie Tezviteanu” si de a carei pastorire se ocupa Pr. Stefanuca Mihai ca si de satul Slobozia.

In codrii Delenilor se gaseste si schitul Lacuri construit prin grija lui Iordache Cantacuzino pe la 1724 ,iar mai sus ,cam la 7 km in padure se gaseste schitul Bals opera boierului Bals care actualmente apartine judetului Botosani. Schitul Lacuri are hramul „Sf.I.Nicolae”si este ingrijit de calugari apartinand Manastirii Cetatuia din Iasi.

Pe parcursul anului calendaristic comuna mai are si alte sarbatori dintre care cea mai importanta este Sarbatoarea Comunei Deleni stabilita in fiecare an in ultima duminica a lunii august. La ea participa toti locuitorii comunei cu invitati din afara si fii ai satului intorsi acasa din tara sau strainatate. Are loc un spectacol de muzica populara si usoara, un targ de produse agricole, concursuri si se finalizeaza cu un foc de artificii.

O alta sarbatoare este cea de la sfarsit de an de pe data de 31 decembrie cand la primarie se aduna cei care fac obiceiuri de iarna si an nou.

In fata Primariei se aduna toti locuitorii comunei si asista la spectacolul dat de cei care fac obiceiuri de iarna. La final primarul tine un discurs iar sarbatoarea se incheie cu un foc de artificii.