Warning: Undefined array key "action" in /home2/realitat/public_html/comunadeleni.com/wp-content/themes/academicanski/functions.php on line 2
Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Feredeni – Primăria Comunei Deleni – județul Iași

Acasă » Atractiile turistice din Deleni » Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Feredeni

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Feredeni

Satul Feredeni,Comuna Deleni, Judetul Iasi este situat la aproximativ 10 km de orasul Harlau si isi are originile in a treia domnie a lui Petru Schiopul (17 octombrie 1583 – 29 august 1591).

Biserica monument istoric Adormirea Maicii Domnului din satul Feredeni, a fost ctitorita de boierul Iordache Krupenski, in anul 1790.

Familia Krupenski, prin Iordache Krupenski, de origine poloneza, zideste aceasta biserica din dragoste pentru Hristos prin propria cheltuiala, inceput in anul 1790 si finalizata in anul 1801 odata cu montarea catapetesmei de o rara frumusete..

Locasul are forma de nava, cu ziduri foarte groase(1,5m), altarului fiindu-i anexat un vesmantar si celor doua pridvoare o cripta, unde sunt depuse osemintele familiei Krupenski. In cele din urma locasul a fost incoronat cu o turla frumos impodobita cu ornamente florale incandrandu-l in stilul neoclasic.

O contributie la fel de importanta ca si a ctitorului este cea a fiului acestuia, Grigorie Krupenski, care a impodobit locasul cu ce era mai de pret la acea vreme: candelabre, icoane, candele, evanghelii, apoi adauga vestmantarul, cripta familiei si gardul din piatra acoperit cu olane ce inconjoara biserica.

Cea mai de pret comoara a Bisericii din Feredeni este un fragment din Moastele Sf. M. Mc. Gheorghe Purtatorul de Biruninta, care ocroteste locasul, asezarea lui si pe toti locuitorii ei, odihnindu-se la Biserica din Feredeni de doua veacuri.

Aceste moaste s-au daruit, in 1748, de catre Patriarhul Alexandriei Matei Psaltul, lui Andrei Ruset,vel logofat. Matei Psaltul fusese staret la Manastirea Zlatari din Bucuresti, iar Andrei Ruset era capuchihaie al Moldovei la Constantinopol in vremea lui Constantin Mavrocordat. Andrei Ruset l-a ajutat pe Matei sa dobandeasca scaunul patriarhal, iar acesta, in semn de recunostinta i-a daruit aceste Sfinte Moaste.

Pana a ajunge Sfintele Moaste la Feredeni, ele s-au pastrat in sanul familiei lor si s-au mostenit de la o generatie la alta. Andrei Ruset a avut o fiica pe nume Safta. Safta s-a casatorit cu Enake Milu. Acestia doi au avut la randul lor o fiica pe nume Mariuta, care s-a casatorit cu Iordache Krupenski, cel care a ctitorit biserica din Feredeni.

Avand propria lor ctitorie, Mariuta zis Iordache au mutat moastele Sf. M. Mc. Gheorghe din sanul familiei in biserica din Feredeni, unde se afla pana in zilele noastre.

In Biserica de la Feredeni au stat intr-o nisa din peretele proscomidiarului, iar din anul 2005 s-a confectionat un baldachin din lemn masiv amplasat in pronaosul bisericii.

Din anul 2000 s-au organizat anual, cu binecuvantarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, plerinaje in toata tara.

In decursul timpului Sfintele Moaste au fost asezate in diferite racle de argint, de lemn, de metal, iar in anul 2006 s-a confectionat o noua racla din argint masiv.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *